Kruche cytrynowe ciasteczka z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wspaniałe, idealne na prezent kruche ciasteczka z lekką cytrynową nutą, coś dla miłośników domowych smakołyków w najlepszym wydaniu.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna tortowa: 25 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - margaryna: 6.5 dekagrama
    - masło: 7 dekagramów
    - jajo: 1 sztuka
    - cukier z wanilią (1 opakowanie): 16 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.2 łyżeczki
    - mieszanka keksowa (1 opakowanie mix skórek, wiśni,dyni,agrestu itd): 10 dekagramów
    - olejek cytrynowy lub skórka z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kruche cytrynowe ciasteczka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrami, solą, proszkiem.
    dodajemy
  • 2. Dodajemy pokrojone drobno zimne masło z margaryną, startą skórkę lub olejek, możemy dodać obie substancje zapachowe.
  • 3. Rozkruszamy drobno i wbijamy jajo. Wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zarabiamy z mieszanką keksową.
  • 4. Oba ciasta foliujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej na całą noc, jeśli nam się nie śpieszy
  • 5. Wałkujemy na grubość ok 5- 7 mm i wycinamy dowolne kształty u mnie kółeczka, o rozmiarze pasującym do mojego pudełka
    Pieczemy na papierze w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut, zależy od pieca.
  • 6. Studzimy na kratce.
  • 7. Ciasteczka najpierw są miękkie po ok 20 minutach stają się kruche.
  • Kruche ciasteczka cytrynowe z bakaliami 8. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować