Kruche cytrynowe ciasteczka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrami, solą, proszkiem.
dodajemy
2.Dodajemy pokrojone drobno zimne masło z margaryną, startą skórkę lub olejek, możemy dodać obie substancje zapachowe.
3.Rozkruszamy drobno i wbijamy jajo. Wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zarabiamy z mieszanką keksową.
4.Oba ciasta foliujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej na całą noc, jeśli nam się nie śpieszy
5.Wałkujemy na grubość ok 5- 7 mm i wycinamy dowolne kształty u mnie kółeczka, o rozmiarze pasującym do mojego pudełka
Pieczemy na papierze w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut, zależy od pieca.
6.Studzimy na kratce.
7.Ciasteczka najpierw są miękkie po ok 20 minutach stają się kruche.
Komentarze