bardzo kruche cytrynowe ciasteczka

4.49 (199 ocen)

Rozpływają sie w ustach są bardzo, bardzo kruche wiec trzeba zrobić małe takie na jeden kęs.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    starta skórka z 1 niedużej cytryny
    40 g cukru pudru
    225 g mąki pszennej
    75 g mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Bardzo kruche cytrynowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i skórkę cytrynową ucieramy mikserem na jednolitą, jasną masę. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ja jeszcze dodałam trochę soku z cytryny.
  • 2. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ozdobne rozetki. Nie trzeba pozostawiać dużych odstępów, bo ciastka niemal nie urosną.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 10 - 15 minut. Ciastka muszą ostygnąć na blasze przez ok. 10 minut inaczej mogą się pokruszyć i dopiero wtedy zdejmować i studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować