Kruche bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche bułeczki wypełnione suszonymi pomidorami, cebulą i oliwkami to fajna propozycja na drugie śniadanie do pracy. Idealnie współgrają z gorącym czerwonym barszczem :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki typ 750
    ½ kostki drożdży
    200 ml oliwy z oliwek
    6 pomidorów suszonych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    10 czarnych oliwek
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Kruche bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, rozkruszamy w nie drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę soli, pomału wlewamy oliwę i zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne ( jeśli jest potrzeba można dodać trochę wody ). Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na 1 łyżeczce oliwy aż ładnie się zarumienią (trzeba uważać aby czosnek się nie przypalił). Ostawiamy do przestygnięcia. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę a oliwki w plasterki. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy do niego pomidory, oliwki i cebulę i zagniatamy raz jeszcze. Z ciasta formujemy małe bułeczki, które układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować