Kruche bułeczki wypełnione suszonymi pomidorami, cebulą i oliwkami to fajna propozycja na drugie śniadanie do pracy. Idealnie współgrają z gorącym czerwonym barszczem :)
60 min
Składniki:
0,5 kg mąki typ 750
½ kostki drożdży
200 ml oliwy z oliwek
6 pomidorów suszonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 czarnych oliwek
1 łyżeczka soli
Kruche bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, rozkruszamy w nie drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę soli, pomału wlewamy oliwę i zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne ( jeśli jest potrzeba można dodać trochę wody ). Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na 1 łyżeczce oliwy aż ładnie się zarumienią (trzeba uważać aby czosnek się nie przypalił). Ostawiamy do przestygnięcia. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę a oliwki w plasterki. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy do niego pomidory, oliwki i cebulę i zagniatamy raz jeszcze. Z ciasta formujemy małe bułeczki, które układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze