Śniadaniowe bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone pomidory odcedzić z zalewy i pokroić w małą kostkę, a oliwki pokroić w plasterki.
2.Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość ciepłego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sól, resztę mleka, śniadaniową, koncentrat pomidorowy i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Na samym końcu dodać suszone pomidory, oliwki i ponownie zagnieść. Następnie postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2-2,5cm i wyciąć koła, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4.Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut.
5.Gotowe bułeczki pozostawić do wystudzenia i podawać z różnymi dodatkami np. sałatą, wędliną lub serem.
Komentarze