Kruche bezcukrowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2) W mniejszej misce dokładnie wymieszać obie mąki.
3) W większej misce zmiksować masło i miód na puszystą masę (2-3 min.).
4) Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i stopniowo dodawać mąki, aż ciasto stworzy bryłę.
5) Ciasto wyłożyć na posypaną mąką kukurydzianą stolnicę i chwilę ugniatać, żeby było bardziej jednolite. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, to dosypać mąki kukurydzianej. Ciasto będzie miękkie i takie ma być - nie musi wyjść idealna kula.
6) Rozwałkować ciasto i wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Kłaść od razu na blasze, zachowując nieco odległości między ciasteczkami. Można obtaczać w mące kukurydzianej, jeśli będą się za bardzo kleić w czasie formowania.
7) Delikatnie posypać wszystkie ciasteczka z wierzchu mąką kukurydzianą.
8) Włożyć blachy do lodówki na ok. 45 min, aż ciasteczka porządnie się schłodzą.
9) Jakieś 10 min. przed końcem tego czasu nastawić piekarnik na 180C.
10) Piec ciasteczka ok. 13 min, aż się ładnie zezłocą.
11) Posypać cukrem pudrem lub udekorować wg uznania np. polewą czekoladową.
Komentarze