Kruche babeczki z budyniem rabarbarowym i bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, cukrem i mąką. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Dzielimy na 12 części i formujemy babeczki. Pieczemy 10 minut do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.100 ml wody zagotowujemy z cukrem, dorzucamy nieobrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Gotujemy aż rabarbar się rozpadnie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody, dodajemy do rabarbaru i szybko mieszamy. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodajemy w ten sam sposób odrobinę mąki.
3.Białka ubijamy ze szczptą soli a jak piana będzie już sztywna dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając. Piana ma być sztywna i lśniąca. Przekładamy do rękawa cukierniczego .
4.Do babeczek nakładamy rabar, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca aby budyń nie wylał się z babeczek podczas pieczenia. Następnie nakładamy ubitą pianę, tworząc stożki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 100 stopni z termoobiegiem.
Porady
Babeczki można upiec w foremkach do kruchych babeczek, ja użyłam formy do muffinek wyłożonej papilotkami.
Komentarze