Kruche babeczki z budyniem rabarbarowym i bezową chmurką

0 (0 ocen)

Mój pierwszy rabarbarowy wypiek. Maślane ciasto, kwaskowy budyń i chrupiąca, lekka beza stanowią wspaniałe połączenie.

Składniki:

  • CIASTO:
    200 gram mąki krupczatki
    100 gram masła
    50 gram cukru
    2 żółtka
    BUDYŃ:
    350 gram rabarbaru
    min.1/3 - max.1/2 szklanka cukru
    200 ml wody
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    BEZA:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Beza

Kruche babeczki z budyniem rabarbarowym i bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, cukrem i mąką. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Dzielimy na 12 części i formujemy babeczki. Pieczemy 10 minut do zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. 100 ml wody zagotowujemy z cukrem, dorzucamy nieobrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Gotujemy aż rabarbar się rozpadnie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody, dodajemy do rabarbaru i szybko mieszamy. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodajemy w ten sam sposób odrobinę mąki.
  • 3. Białka ubijamy ze szczptą soli a jak piana będzie już sztywna dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając. Piana ma być sztywna i lśniąca. Przekładamy do rękawa cukierniczego .
  • 4. Do babeczek nakładamy rabar, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca aby budyń nie wylał się z babeczek podczas pieczenia. Następnie nakładamy ubitą pianę, tworząc stożki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 100 stopni z termoobiegiem.

Porady

Babeczki można upiec w foremkach do kruchych babeczek, ja użyłam formy do muffinek wyłożonej papilotkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować