Krówki Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 5 min

Krówki to moje ulubione słodycze! Zawsze przygotowuję je sama, wtedy mogę do woli eksperymentować ze smakami :)

  • 5 min

Składniki:

  • 400ml kremówki (u mnie z Piątnicy)
    3/4 szklanki cukru
    łyżka cappuccino o smaku np waniliowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Krówki

Krówki cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier, kawę, stawiamy na ogień i mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  • 2. Gdy zacznie bulgotać, przykręcamy ogień i gotujemy masę około 20 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie masa powinna zmienić kolor i zrobić się gęstsza (przy mieszaniu odchodzić od brzegów garnka).
  • 3. Chwilkę ją ucieramy i przelewamy do pojemniczka, uprzednio wysmarowanego masłem (to, czy masa jest już gotowa łatwo sprawdzić wylewając kroplę na zimny spodeczek; jeśli zastygnie to znak że masa krówkowa jest gotowa). Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje, można ją pokroić na kawałki.

Porady

Smak krówek zmienimy dodając zamiast cappuccino np zwykłą kawę rozpuszczalną, kakao, aromat zapachowy, ziarenka wanilii...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować