Ciasto Krówka bez pieczenia

0 (0 ocen)

Takie ciasto nie jest zbyt trudne w przygotowaniu, a pasuje na prawie każda okazję. Poza tym jest naprawdę przepyszne!

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka,
    2 łyżki maki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    100g krówek,
    150g masła,
    300g herbatników,
    1/2 szklanki mleka do maczania herbatników,
    120g masy krówkowej.

    Masa mascarpone:
    250g serka mascarpone,
    150g masy krówkowej.

    Polewa:
    100g masy krówkowej,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki mleka,
    ok. 100g orzechów włoskich.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krówka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jq3gdi 1. W 200 ml mleka rozrobić mąki. Resztę mleka zagotować z krówkami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej.

    Herbatniki dosłownie chwilkę maczać w mleku i układać na dnie blaszki 24x27cm. Rozsmarować masę budyniową i przykryć kolejną warstwą namoczonych ciastek. Posmarować masą krówkową.
  • 2. Serek dokładnie zmiksować z masą krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników.
  • 3. Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

    Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować