Bananowa krówka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy 500 ml mleka wraz z cukrem. Pozostałą część mieszamy z żółtkami, mąką, skrobią. Dodajemy do ciepłego mleka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystygnięcia. Przykrywamy folią, żeby nie zrobił się kożuch.
2.Miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo budyń.
Banana kroimy w plastry.
3.Na dno formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy budyniowej, banany, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (zostawimy około 2 łyżek do polania wierzchu) i kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy budyniowej.
Wkładamy do lodówki.
4.W tym czasie rozrabiamy galaretki w 450ml gorącej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem, wolnym strumieniem dodajemy zimną galaretkę.
Wykładamy na ciasto, polewamy pozostałą krówką.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy kakao.
Komentarze