Bananowa krówka bez pieczenia

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z masą budyniową, krówką, bananami, masą "ptasie mleczko" i kakao. Bez pieczenia na herbatnikach - szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 250 g hebratników,
    1/2 szklanki cukru
    750ml mleka,
    2 żółtka,
    3 łyżki mąki pszennej,
    3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
    250 g masła,
    4 banany,
    510 g masy krówkowej,
    500 ml śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    3 galaretki cytrynowe krystaliczne,
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Bananowa krówka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy 500 ml mleka wraz z cukrem. Pozostałą część mieszamy z żółtkami, mąką, skrobią. Dodajemy do ciepłego mleka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje.
    Odstawiamy do wystygnięcia. Przykrywamy folią, żeby nie zrobił się kożuch.
  • 2. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo budyń.

    Banana kroimy w plastry.
  • 3. Na dno formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy budyniowej, banany, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (zostawimy około 2 łyżek do polania wierzchu) i kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy budyniowej.
    Wkładamy do lodówki.
  • 4. W tym czasie rozrabiamy galaretki w 450ml gorącej wody i studzimy.
    Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem, wolnym strumieniem dodajemy zimną galaretkę.
    Wykładamy na ciasto, polewamy pozostałą krówką.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem posypujemy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować