Królik w sosie śmietanowo koperkowym

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Królik jest smaczny i bardzo delikatny. Możemy zdecydowanie "okłamać" dziecko, ze to kurczak ;-)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    1 tusza królika (ok 1,2 kg)
    2 marchewki
    1 mała cebula
    2 łyżki masła klarowanego
    sól i pieprz do smaku,( opcjonalnie słodka papryka)
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka maki pszennej
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Królik w sosie śmietanowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Przekładamy do większej miski, wsypujemy około 1 łyżeczki soli, kilka szczypt pieprzu i nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do miski, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Mieszamy. Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy najmniej na 2 godziny.
    Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło klarowane, przekładamy całą zawartość miski wraz z przyprawami i cebulą. Królika obsmażamy z każdej strony. Następnie zalewamy wodą, około 2 szklanki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew, przykrywamy i dusimy do miękkości. Około 40 min. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso wyjmujemy, w szklance z kilkoma łyżkami wody mieszamy mąkę aby nie było grudek, wlewamy do wywaru tworząc sos. Następnie dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego sosu, dorzucamy posiekany koperek. mieszamy i wkładamy znów mięso do sosu. Podgrzewamy 2 minuty, odstawiamy. Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Królik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować