Rolada schabowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 -schab rozcinamy ,aby powstał płat
2 -rozbijamy tłuczkiem ,posypujemy z wszystkich stron solą peklową i wklepujemy ją ręką
3- posypujemy mięso mielonym pieprzem ,żelatyną ,majerankiem i czosnkiem
4-pojemnik szynkowaru wykładamy workiem
5- mięso ciasno zwijamy i wkładamy do pojemnika
6- zamykamy szynkowar i wkładamy go do lodówki na 24 godziny
7- pojemnik wkładamy do kąpieli wodnej (poziom wody równy z wsadem)i parzymy ok 2,5 godziny w temperaturze 80 stopni
8- zostawiamy wszystko do wystygnięcia i wkładamy szynkowar do lodówki na noc
9- otwieramy pojemnik ,wyjmujemy woreczek z wędliną
Porady
Temperatura wody - 80 stopni jest wtedy gdy woda lekko pyrka jak rosół .
Komentarze