Królik pieczony w majeranku

4.48 (163 ocen)

Królik ma bardzo chude mięso. Przyrządzały go moja babcia i mama. Teraz ja uwzględniam go w swoim jadłospisie. Gorąco polecam.

Składniki:

  • Królik
    2 cebule
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz
    Majeranek
    przyprawa uniwersalna
    2-3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik pieczony w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika wkładamy na kilka dni do zamrażarki (dzięki temu mięso będzie bardziej kruche ). Następnie odmrażamy i kroimy na porcję. Moczymy godzinę w wodzie. Osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Dodajemy pokrojone w pół krążki cebule. Oprószamy przyprawa uniwersalna i majerankiem. Podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Wyjmujemy i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni. Powstały sos zaklepujemy mąką. Polewamy królika. Podajemy z ziemniakami i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować