Kapusta ziemniaczana z grochem na zakwasie

4.51 (154 ocen)

Jest to danie popisowe mojej teściowej

Składniki:



  • ziemniaki ok. 2kg
    żeberka lub kości karkowe ok. 0,5kg
    groch ciemny 10dag
    3 łyżki barszczu białego np. z butelki ( na zakwas )
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta ziemniaczana z grochem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki siekamy siekaczem na drobną kostkę, płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem barszczu białego. Mieszamy. Zostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Groch moczymy w wodzie ( najlepiej zostawić na noc )i gotujemy w osobnym garnku. Na drugi dzień odlewamy zakwas z ziemniaków, wlewamy wodę, dodajemy żeberka i gotujemy do miękkości. Żeberka wyjmujemy i obieramy z kości. Obrane mięso i groch dajemy do ziemniaków. Przyprawiamy.

Porady

Można omaścić skwarkami i dodać majeranek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować