Królik pieczony

4.5 (162 ocen)

Polecam kruche ,chude mięsko z królika w majerankowej marynacie.

Składniki:

  • Składniki ; Królik,3 łyżki oleju ,sól, pieprz, 2 ząbki czosnku,przyprawa Kucharek,majeranek.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika dziele na porcje ,po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym, nacieram solą pieprzem zostawiam na 30 min. Robie marynatę z oleju ,przeciśniętego przez praskę czosnku,majeranku,i przyprawy Kucharek ,do marynaty wkładam kawałki królika na 2 godziny.Po tym czasie królika wyjmujemy z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki , wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,podlewając co jakiś czas gorącą wodą.Pieczemy do miękkości mięska. Podajemy z kluskami śląskimi czerwoną kapustą lub z kapustą kiszoną zasmażaną.

Porady

Gdyby mięsko za szybko nam sie zrumieniło można przykryć od góry folią aluminiową .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować