Królik na warzywach w sosie własnym

4.5 (199 ocen)

  • Średni

Potrawy z królika goszczą w kuchni prawie każdego regionu Polski.

  • Średni

Składniki:

  • - tusza królika: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól pieprz: 1 szczypta
    - majeranek: 1 szczypta
    - woda: 0.5 szklanki
    - wino wytrawne: 0.5 szklanki
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - mała seler: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - olej: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik na warzywach w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika dokładnie oczyścić, podzielić na 8 części. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, dodać do królika. Całość zamarynować w przyprawach, odstawić na 3 h do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso, podsmażyć na patelni przez ok 10 min. Przełożyć do brytfanny i zalać wodą i winem wytrawnym. Dusić pod przykryciem ok 1 h. Warzywa, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, por i natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone warzywa, przyprawić i podlać wodą. Dusić przez ok 10 min. W miseczce przygotować zawiesinę z wody i mąki, zagęścić sos,doprawić do smaku. Tak przygotowanego królika podawać na warzywach z dodatkiem sosu i ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować