Królik w sosie własnym

  • wyświetlono: 9860 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Mięso z sosem doprawiamy ewentualnie dopiero pod koniec gotowania.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Aurelia Duszyńska, Praszka
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

tusza królicza
3 średnie cebule
1/2 główki czosnku
3 gałązki tymianku
5 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
2 marchewki
łyżeczka łagodnej musztardy
4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Królik w sosie własnym

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Czosnek i cebule obieramy. Cebule kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki.
  • 2. Marynata: oliwę mieszamy z solą, pieprzem i czosnkiem Nacieramy mięso. Obkładamy cebulą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  • 3. Mięso krótko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (mięso musi być całe zanurzone) i dodajemy tłuszcz z patelni. Wkładamy marchewkę, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu bez przykrycia, żeby sos odparował i lekko zgęstniał.
  • 4. Mięso wyjmujemy. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy z musztardą na gładki sos.
PP_12-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadtusza królika
 

Komentarze

Podobne przepisy

bitki w sosie

Dodane przez: Jolanta KG

Bitki drobiowe w sosie własnym

Miękkie mięso z piersi kurczaka...

królik w sosie

Dodane przez: Neblina36

Królik w sosie

Delikatne mięso królika w pysznym...

image-0q58d5p

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Duszone mięso w sosie własnym

Duszone mięso z szynki w sosie...

żeberka w sosie własnym

Dodane przez: karolinajedynak24

ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

Moja rodzina uwielbia mięsa w sosach...

wątróbka

Dodane przez: Jolanta KG

Wątróbka drobiowa w sosie własnym

Pyszne danie na szybki obiad. Wątróbka,...

Pulpety w sosie własnym

Dodane przez: dawiddudziak

Pulpety w sosie własnym

Myślę że każdy z nas lubi pulpety.