1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki łączymy, wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części, oddzielnie pieczemy w tortownicy średnicy ok. 30 cm, w 180 stopniach do suchego patyczka, ok. 15min jeden blat.
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier łyżka po łyżce, następnie żółtka, na koniec delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Tortownicę ok. 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy na złoty kolor, ok. 30 min. w 180 stopniach.
Masa budyniowa:
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, dodajemy mąkę wymieszaną z mlekiem. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Polewa:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Piernik Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.
Na pierwszy blat kruchego ciasta wylewamy połowę gorącej masy budyniowej, zakrywamy biszkoptem. Zalewamy drugą część budyniu i przykrywamy drugą częścią ciasta kruchego, na górę ciasta wylewamy polewę. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze