Ciasto Królewiec

4.25 (306 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    15 dag margaryny
    1 jajko

    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 cukry waniliowe
    25 dag masła (dałam 1/2 kostki margaryny)



Wystaw ocenę:

4.25 (306 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części, upiec dwa placki w jednakowych foremkach (25/35 cm.), w temp. 180 - 200*C przez 20 - 30 min. Wyjąć placki z patelki jeszcze ciepłe.
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić dodając stopniowo cukier, dodać wodę, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min. w temp. 180*C.
  • 3. Masa:
    Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i cukrów waniliowych ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i dobrze roztrzepać masę (użyłam miksera). Gorącą masą podzieloną na dwie części przekładać placki.
  • 4. Przełożenie:
    Placek miodowy - 1/2 masy - biszkopt - 1/2 masy - placek miodowy - polewa.

Porady

Ja dodatkowo ciasto przełożyłam jeszcze powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować