KRÓLEWIEC

5 (171 ocen)

Bardzo smaczne ciacho.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    1 jajko
    30 dag.mąki
    15 dag.margaryny
    pół szkl.cukru
    łyżka śmietany
    2 łyżki miodu
    1 łyzeczka sody

    BISZKOPT:
    4 jajka
    szkl.cukru
    pół szkl.mąki pszennej
    pół szkl.mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    3/4 litra mleka
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 żółtko
    kostka margaryny
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na pół i upiec 2 placki.Upiec biszkopt. Odlać troszkę mleka do rozprowadzenia mąki,reszte zagotować z margaryną,cukrem i cukrem waniliowym.Do gotującego się mleka powoli wlewać mleko wymieszane z mąką i żółtkiem.Goracym kremem przelożyć ostudzone placki w takiej kolejności:KRUCHE-KREM-BISZKOPT-KREM-KRUCHE-POLAĆ POLEWĄ

Porady

polewę zrobiłam z przepisu Joanny55 www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealna-polewa-do-ciast-4 POLECAM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować