Krokodyl Dundee

0 (0 ocen)

Wytrawny krokodyl z farszem grzybowo-kapuścianym zawitał dzisiaj na stole dziadków. Nie dość, że pięknie się prezentował, to jeszcze wyśmienicie smakował.

Składniki:

  • Składniki
    -1 kg mąki,
    -500ml mleka,
    -8 łyżeczek cukru,
    -100g drożdży,
    -2 łyżeczki soli,
    -140g margaryny.

    Farsz:
    -2kg kapusty kiszonej,
    -2 garście suszonych grzybów,
    -1 duża cebula.

    Dodatkowo
    -1 jajko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokodyl dundee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
    Po tym czasie gotujemy im w tej samej wodzie co się moczyły. Około 1 godzinę.
    Kapustę odsączamy z soku, następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 1-1,5 godziny.
    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
    Gdy mamy ugotowaną kapustę i grzyby, musimy mocno rękami odsączyć sok, tak żeby nie wyciekała już woda.
    Mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą.
  • 2. Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mąkę (tak żeby była konsystencja gęstej śmietany). Mieszamy do rozbicia grudek. Gotowy zaczyn oprószamy mąką, aby nie tracił temperatury i nie było mu zimno. Zostawiamy do wyrośnięcia, około 30 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, sól. Mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy by lekko ostygła, ale nie była zimna.
    Wyrośnięty zaczyn przelewamy do mąki i mieszamy drewnianą łyżką
    Gdy składniki zaczną nam się łączyć, wlewamy margarynę i zagniatamy ciasto około 10 minut.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 3. Tak przygotowane ciasto wyjmujemy na stolnicę, lekko zagniatamy, odrywamy 1/4 część. 3/4 ciasta wałkujemy w prostokąt, grubości 3mm.
    Nacinamy w ukos paski po bokach, a środkową część (około 10-12 cm) zostawiamy nienaciętą na farsz. Wykładamy farsz na środek i delikatnie ręką ugniatamy. Paski zakładamy jeden na drugi, tak żeby zakrywały farsz. Tylną część, tam gdzie nie ma farszu przekrawamy tak, żeby wyszły trzy paski. Pleciemy warkocz. A z przedniej części formujemy ryjek.
    Z 1/4 ciasta formujemy nogi i dokładamy do krokodyla.
  • 4. Krokodyla przenosimy na wyłożoną papierem blachę i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Nacinamy nożyczkami, tworząc łuskę. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 45 minut. Jeżeli zacznie się szybciej rumienić, po 30 minutach wyjmujemy.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Farsz Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować