Wytrawny krokodyl z farszem grzybowo-kapuścianym zawitał dzisiaj na stole dziadków. Nie dość, że pięknie się prezentował, to jeszcze wyśmienicie smakował.
Krokodyl dundee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
Po tym czasie gotujemy im w tej samej wodzie co się moczyły. Około 1 godzinę.
Kapustę odsączamy z soku, następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 1-1,5 godziny.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Gdy mamy ugotowaną kapustę i grzyby, musimy mocno rękami odsączyć sok, tak żeby nie wyciekała już woda.
Mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą.
2.Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mąkę (tak żeby była konsystencja gęstej śmietany). Mieszamy do rozbicia grudek. Gotowy zaczyn oprószamy mąką, aby nie tracił temperatury i nie było mu zimno. Zostawiamy do wyrośnięcia, około 30 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, sól. Mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy by lekko ostygła, ale nie była zimna.
Wyrośnięty zaczyn przelewamy do mąki i mieszamy drewnianą łyżką
Gdy składniki zaczną nam się łączyć, wlewamy margarynę i zagniatamy ciasto około 10 minut.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3.Tak przygotowane ciasto wyjmujemy na stolnicę, lekko zagniatamy, odrywamy 1/4 część. 3/4 ciasta wałkujemy w prostokąt, grubości 3mm.
Nacinamy w ukos paski po bokach, a środkową część (około 10-12 cm) zostawiamy nienaciętą na farsz. Wykładamy farsz na środek i delikatnie ręką ugniatamy. Paski zakładamy jeden na drugi, tak żeby zakrywały farsz. Tylną część, tam gdzie nie ma farszu przekrawamy tak, żeby wyszły trzy paski. Pleciemy warkocz. A z przedniej części formujemy ryjek.
Z 1/4 ciasta formujemy nogi i dokładamy do krokodyla.
4.Krokodyla przenosimy na wyłożoną papierem blachę i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Nacinamy nożyczkami, tworząc łuskę. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 45 minut. Jeżeli zacznie się szybciej rumienić, po 30 minutach wyjmujemy.
Smacznego :)
Komentarze