Dundee cake

5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Czyli, znane szkockie ciasto bożonarodzeniowe. Smakuje jak tradycyjny keks, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii. Proste, smaczne i sycące ciasto świąteczne :)

Składniki:

  • 6 jajek
    250g masła
    1 niepełna szklanka cukru
    op.cukru waniliowego
    2 szklanki mąki pszennej +2 łyżki do oprószenia bakalii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 ml rumu lub aromat rumowy
    50g zmielonych migdałów
    50g całych migdałów
    100g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
    ok.200g dowolnych bakali ( żurawiny, rodzynek, suszonych śliwek, moreli itp.)



Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dundee cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakalie zalej rumem 1. Całe migdały sparzyć wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 min i obrać ze skórki. Osuszyć. Bakalie zalać rumem, odstawić na 15 minut do wchłonięcia płynu. Następnie dokładnie oprószyć mąką, (co zapobiegnie opadaniu bakalii na dno) i przemieszać.
  • bakalie przemieszaj z ciastem 2. Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. Resztę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Stopniowo dodawać do ciasta, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać oprószone mąką bakalie.
  • przed pieczeniem 3. Ciasto przelać do okrągłej tortownicy (o śr.22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta udekorować całymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 1godz. (do tzw.suchego patyczka).

Porady

* Przechowywane w chłodnym miejscu, owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę, długo utrzyma swoją świeżość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować