Krokiety z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto "odpoczęło".
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Ja nie podlewałam olejem ( jest już w cieście ) ale jeśli jest taka potrzeba, to oczywiście należy to zrobić ( ale dosłownie 2 - 3 krople oleju pod naleśnik ).
Z porcji tej wyszło mi 8 dużych naleśników.
2.Farsz:
Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni i dodajemy do niego pokrojoną cebulę. Smażymy.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Gdy cebula zmięknie dokładamy pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku i smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje.
Odkładamy do ostudzenia.
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy go z zimnymi pieczarkami.
Farsz mamy gotowy.
3.Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu ( ja wcześniej podzieliłam sobie farsz na 8 równych części ) i zawijamy.
Jajko z mlekiem roztrzepujemy.
Każdy krokiet obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na oleju pod przykryciem z każdej strony na średnim ogniu.
Komentarze