Krokiety z kalafiorowym farszem

4.5 (140 ocen)

Idealnie pasują do dipów. Pokrojone w paski i nakłute na wykałaczkę są świetną przekąską na przyjęciach.

Składniki:

  • naleśniki:
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    odrobina soli
    farsz:
    mały kalafior
    300 g mięsa mielonego
    100 g kaszy pęczak
    pół cebuli
    łyżka masła
    vegeta, czosnek granulowany
    dodatkowo:
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kalafiorowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotujemy do miękkości. Dzielimy na małe różyczki
    Mięso podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodajemy różyczki, smażymy na złoty kolor. Dodajemy masło i przyprawy.


  • 2. Pęczak gotujemy 15 min w osolonej wodzie, po tym czasie odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
  • 3. Składniki na naleśniki łączymy, miksujemy tak aby powstało gładkie ciasto.
    Smażymy cienkie placki.
    W każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu, zwijamy w rulon.
  • 4. Obtaczamy w jajku roztrzepanym potem w bułce, chwilę podsmażamy.

Porady

Podajemy z surówką i dipem czosnkowym lub ogórkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować