Krokiety z indykiem i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Do przygotowania krokietów wykorzystałam mięso, które zostało mi po gotowaniu rosołu (3 małe golonki indycze oraz szyję). W połączeniu z duszonym jarmużem wyszło bardzo smaczne danie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 gram gotowanego mięsa - waga po obraniu z kości (u mnie golonki indycze i szyja)
    100 gram jarmużu
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    6 naleśników
    1-2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krokiety

Krokiety z indykiem i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż stanie się szklista.

    Jarmuż oczyszczamy, usuwamy zdrewniałe łodygi, a liście kroimy i dodajemy do cebuli. Dusimy kilka minut.

    Mięso obieramy dokładnie z kości i mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Jarmuż z cebulką również rozdrabniamy w rozdrabniaczu i dodajemy do mięsa.

    Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy.

    Nakładamy farsz na naleśniki i zawijamy, formując krokiety. Panierujemy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gotowane Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować