Cukinia użyta jako nadzienie krokietów przerosła moje oczekiwania. Smakuje po prostu pysznie. Zachowuje chrupkość i soczystość, co idealnie łączy się z całością. Polecam na pyszny obiadek.
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki mleka,
• 2 jajka,
• Ok 1 szklanka mąki,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Nadzienie oraz wykończenie:
• Około 10 plasterków szynki o dość dużej średnicy,
• Około 2 młode cukinie,
• 10 dag sera żółtego,
• Pęczek natki pietruszki,
• Sól, pieprz do smaku,
• Jajka do panierki,
• Mąka do panierki,
• Bułka tarta do panierki,
• Olej do smażenia,
Krokiety z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, przyprawy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię.
2.Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.
3.Cukinię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną kroimy w cienkie paski
4.Na usmażone naleśniki wykładamy warstwę wędliny, a na nią warstwę plasterków cukinii.
5.Na cukinię wykładamy starty na tarce o grubych oczkach ser oraz odrobinę pokrojonej natki pietruszki. Całość oprószamy solą i pieprzem do smaku.
6.Po nałożeniu nadzienia formujemy krokiety, u mnie w rulon zamknięty.
Tak uformowane obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.
Podajemy ciepłe
Komentarze