Krokiety z nutą szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Cebulę kroimy i smażymy na niewielkiej ilości margaryny. Gdy cebula nabierze swego zapachu i koloru dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż mięso całkowicie zbieleje i wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i 3-4 kostki mrożonego posiekanego szpinaku, jeżeli jest możliwość dodania świeżego szpinaku jak najbardziej polecam. Wszystko mieszamy przyprawiamy, jeszcze chwilę dusimy by papryka trochę soku popuściła. Gdy wszystko już będzie wszystko zrobione odsączamy z resztek margaryny i wody. Farsz musi być soczysty ale nie tłusty. Poczekać aż troszkę wystygnie a za ten czas usmażyć naleśniki.
2.Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy i miksujemy przez ok. 4-5 minut by konsystencja była gładka a cukier rozpuścił się w całości. I smażymy. Jak ktoś ma inny przepis na naleśniki to wszystko jedno, wiadomo każdy według swego uznania i nawyku.
3.Krokiety: Kładziemy niewielką ilość farszu na naleśniku wzdłuż średnicy. Boki składamy i zawijamy w rulonik. Nie nakładać zbyt dużo bo będzie ciężko zawinąć. Kiedy zwiniemy każdego krokieta, panierujemy w przyprawionym jajku i bułce tarce, a następnie smażymy.
Komentarze