Krewetki w cieście

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje pierwsze podejście do samodzielnego przygotowania krewetek. Wybrałam białe, surowe, w pancerzykach. Smażone w cieście wychodzą jędrne, chrupiące. Podane z sosem mogą być pyszną kolacją dla dwojga, lub przekąską na domowych imprezach .

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g krewetek surowych w pancerzykach
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    500ml zimnej, gazowanej wody
    1 jajko
    olej kokosowy
    sól
    pieprz
    przyprawa do ryb i owoców morza
    Sos do krewetek:
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka keczupu
    1 łyżeczka sosu sojowego
    świeży sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Krewetki obieramy z pancerzyków. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb i owoców morza.
    2 Do miski wlewamy zimną wodę, dodajemy jajko i mieszamy. Dokładamy wymieszane mąki i mieszamy ręcznie. Ciasto musi być gęste. Jeśli takie nie jest, to dosypujemy mąki pszennej,
    3 W głębokiej patelni rozgrzewamy mocno olej kokosowy. Krewetki obtaczamy w mące pszennej a następnie w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia z każdej strony. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.
    4 Składniki sosu mieszamy ze sobą. I podajemy z krewetkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Olej Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować