Krewetki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki osączyć z zalewy, zalać bulionem i zagotować. Z bulionu wyjąć krewetki a wywar przecedzić przez sitko. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i dobrze wymieszać. Do krewetek dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Do gorącego bulionu dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki. Na spód małej salaterki wyłożyć plasterek jajka, po połowie: krewetek, papryki i kukurydzy. Na samym końcu wyłożyć pozostałe krewetki i zalać tężejącą ale jeszcze płynną galaretą. Wstawić do lodówki aby galareta stężała, następnie ostrożnie wyjąc na talerz.
Komentarze