Krewetki w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
2.Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyszczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Komentarze