Krewetki w cieście piwnym

4.5 (152 ocen)

  • Średni

Pyszne krewetki podane z ciekawym sosem jogurtowym

  • Średni

Składniki:

  • KREWETKI:
    - Krewetki Tiger: 250 gramów
    - olej do głębokiego smażenia: 1 sztuka
    CIASTO:
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - piwo: 200 mililitrów
    - sól ziołowa: 0.5 łyżeczki
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - pieprz cytrynowy: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    SOS:
    - majonez: 3 łyżki
    - gęsty jogurt naturalny: 150 gramów
    - skórka starta z jednej cytryny: 1 sztuka
    - Posiekany koperek: 1 łyżeczka
    - pieprz cytrynowy: 0.5 łyżeczki
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Piwa Przystawki

Krewetki w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
    Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
    Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  • Krewetki w cieście piwnym 2. Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyszczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
    Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
    Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować