Kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

Kemowy, wilgotny sernik rozpływający się w ustach.

Składniki:

  • 180 g drobno pokruszonych herbatników (najlepiej kakaowych bądź w czekoladzie)
    50 g rozpuszczonego masła
    50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki kakao
    500 g twarogu śmietankowego (ja używam EMILKI 0%)
    250 g serka mascarpone
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki płynnego miodu (można użyć twardego miodu tylko trzeba go rozpuścić i trochę przestudzić)
    1 szklanka śmietany 18%
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    aromat rumowy (dobry jest też migdałowy)
    100 g wiórków kokosowych (można je pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu;
    Pokruszone herbatniki wymieszać z zimnym rozpuszczonym masłem, dodać posiekane orzechy, kakao oraz przyprawę do piernika i wymieszać. Wcisnąć w dno tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik nastawić na 180 stopni.

    Przygotowanie masy serowej:
    Pozostałe składniki oprócz wiórków kokosowych zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wylać masę na spód i piec około 70-80 minut. Wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc.

Porady

Przed podaniem można posypać kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować