Kemowy, wilgotny sernik rozpływający się w ustach.
Składniki:
180 g drobno pokruszonych herbatników (najlepiej kakaowych bądź w czekoladzie)
50 g rozpuszczonego masła
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
500 g twarogu śmietankowego (ja używam EMILKI 0%)
250 g serka mascarpone
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki płynnego miodu (można użyć twardego miodu tylko trzeba go rozpuścić i trochę przestudzić)
1 szklanka śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej
aromat rumowy (dobry jest też migdałowy)
100 g wiórków kokosowych (można je pominąć)
Kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu;
Pokruszone herbatniki wymieszać z zimnym rozpuszczonym masłem, dodać posiekane orzechy, kakao oraz przyprawę do piernika i wymieszać. Wcisnąć w dno tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotowanie masy serowej:
Pozostałe składniki oprócz wiórków kokosowych zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wylać masę na spód i piec około 70-80 minut. Wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc.
Komentarze