Kremowy sernik

0 (0 ocen)

Dla naszej rodziny to najlepszy sernik na świecie. Prosty, kremowy, śnieżnobiały, bez zbędnych dodatków, lekko cytrynowy. Ideał :)

Składniki:

  • Spód:
    140 g ciastek owsianych
    60 g masła
    Masa serowa:
    1 kg twarogu zmielonego
    250 g mascarpone
    250 g cukru
    40 g waniliowego budyniu
    3 łyżki z soku z cytryny
    3 duże jajka
    Polewa:
    220 g śmietany 18%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka

Kremowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać ciastka, wymieszać. Tortownicę (średnica 23cm) wyścielić papierem do pieczenia, wsypać ciastka z masłem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

    Do miski wrzucić twaróg i mascarpone. Dodać całe jajka i cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy (można użyć śmietankowego lub mąki ziemniaczanej) i sok z cytryny. Zmiksować masę na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników, nie ubijać!

    Wlać masę serową na schłodzony spód. Tortownicę owinąć dokładnie od spodu folią aluminiową. Sernik piec w kąpieli wodnej (wstawić tortownicę w większą formę, wlać wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy), 10 minut w 180 stopniach, zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić powoli w uchylonym piekarniku.

    Następnie wymieszać składniki na polewę, wylać na wystudzony sernik i wyrównać.

    Wstawić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mascarpone Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować