Dla naszej rodziny to najlepszy sernik na świecie. Prosty, kremowy, śnieżnobiały, bez zbędnych dodatków, lekko cytrynowy. Ideał :)
Składniki:
Spód:
140 g ciastek owsianych
60 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego
250 g mascarpone
250 g cukru
40 g waniliowego budyniu
3 łyżki z soku z cytryny
3 duże jajka
Polewa:
220 g śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Kremowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać ciastka, wymieszać. Tortownicę (średnica 23cm) wyścielić papierem do pieczenia, wsypać ciastka z masłem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić twaróg i mascarpone. Dodać całe jajka i cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy (można użyć śmietankowego lub mąki ziemniaczanej) i sok z cytryny. Zmiksować masę na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników, nie ubijać!
Wlać masę serową na schłodzony spód. Tortownicę owinąć dokładnie od spodu folią aluminiową. Sernik piec w kąpieli wodnej (wstawić tortownicę w większą formę, wlać wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy), 10 minut w 180 stopniach, zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić powoli w uchylonym piekarniku.
Następnie wymieszać składniki na polewę, wylać na wystudzony sernik i wyrównać.
Komentarze