Sernik kremowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno naszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do wysokiego naczynia włożyć ser dodać śmietanę i zblendować na gładką masę,
W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło, cukier i żółtka na jednolitą masę, do tej masy dodawać stopniowo masę serową i miksować, dobrze połączyć. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, skórkę z całej cytryny zetrzeć na tarce (drobne oczka) dodać do masy, następnie dodać budyń, proszek do pieczenia oraz kasze mannę na koniec ubić pianę z 8 białek ze szczyptą soli (5 z masy serowej i 3 zostaną nam od ciasta) delikatnie połączyć z masa serową przy pomocy drewnianej łyżki, nasza masa będzie lejąca i taka ma być...
Masę serową wyłożyć na ciasto wstawić do piekarnika na 60 minut - temperatura 160C, Po tym czasie wyłączyć piekarnik, sernik zostawiłam w nim aż wystygł, do małego rondelka włożyłam połamaną czekoladę i łyżeczkę masła delikatnie podgrzewałam aż czekolada się rozpuściła, rozpuszczoną czekoladą posmarowałam wierzch przestudzonego sernika i posypałam posiekanymi orzechami włoskimi można użyć migdały, wiórka kokosowe. Razem z formą odstawiłam na noc do lodówki żeby dobrze stężał i się schłodził.
Komentarze