Sernik Kremowy

4.49 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, kremowy, wilgotny sernik. Idealny na każdą imprezę oraz jako ciasto weekendowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • blacha standardowa 27/41cm
    ciasto:
    350g mąki tortowej - przesianej,
    3 żółtka,
    100g cukru,
    100g masła,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    laska wanilii ewentualnie cukier waniliowy,
    opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.
    Masa Serowa:
    ok 1,5 kilograma sera białego ewentualnie sera w wiaderku
    1 budyń śmietankowy
    1 cytryna
    1 duża śmietana 18% - 400g
    5 jajek
    kostka masła lub dobrej margaryny
    4 łyżki kaszy manny
    2/3 szklanki cukru (niepełna szklanka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    polewa

    1 tabliczka mlecznej czekolady,
    czubata łyżeczka masła
    garść orzechów włoskich lub płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik kremowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno naszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Do wysokiego naczynia włożyć ser dodać śmietanę i zblendować na gładką masę,
    W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło, cukier i żółtka na jednolitą masę, do tej masy dodawać stopniowo masę serową i miksować, dobrze połączyć. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, skórkę z całej cytryny zetrzeć na tarce (drobne oczka) dodać do masy, następnie dodać budyń, proszek do pieczenia oraz kasze mannę na koniec ubić pianę z 8 białek ze szczyptą soli (5 z masy serowej i 3 zostaną nam od ciasta) delikatnie połączyć z masa serową przy pomocy drewnianej łyżki, nasza masa będzie lejąca i taka ma być...
    Masę serową wyłożyć na ciasto wstawić do piekarnika na 60 minut - temperatura 160C, Po tym czasie wyłączyć piekarnik, sernik zostawiłam w nim aż wystygł, do małego rondelka włożyłam połamaną czekoladę i łyżeczkę masła delikatnie podgrzewałam aż czekolada się rozpuściła, rozpuszczoną czekoladą posmarowałam wierzch przestudzonego sernika i posypałam posiekanymi orzechami włoskimi można użyć migdały, wiórka kokosowe. Razem z formą odstawiłam na noc do lodówki żeby dobrze stężał i się schłodził.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować