Kremowa kartoflanka na wędzonce

4.99 (174 ocen)

  • 35 min

Wbrew pozorom jest lekka i aksamitna. Przepis na taką zupę dostałam od mojej mamy, a ja tylko trochę go udoskonaliłam. Do jej przygotowania możemy z powodzeniem wykorzystać wędzonki, które zostały na na przykład ze świąt. Zamiast wędzonych kości można też użyć wędzonych żeberek.

  • 35 min

Składniki:

  • - 30 dag wędzonych kości wieprzowych,
    - 2 plastry wędzonego schabu lub plaster wędzonego boczku,
    - 0,5 kg ziemniaków,
    - po 1 marchewce i pietruszce,
    - 1/2 korzenia selera,
    - średnia cebula,
    - 2 liście laurowe,
    - 4 ziaren ziela angielskiego,
    - sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.99 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania z ziemniaków

Kremowa kartoflanka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę wraz z łupiną opalić nad płomieniem. Warzywa umyć, cienko obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wraz z cebulą, kośćmi wędzonymi, zielem angielskim i liśćmi laurowymi umieścić w garnku i zalać ok. 2 litrami zimnej wody. Gotować ok. 15 minut, wyjąć kości do przestudzenia.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru wraz z plastrami wędzonego schabu (lub boczku). Gotować do miękkości ziemniaków.
  • 3. Ok. 3 łyżki ugotowanych ziemniaków zachować. Schab wyjąć, przestudzić.
    Resztę zupy zmiksować blenderem na gładki krem.
  • 4. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (wędzonki są już dość słone), podgrzać, dodać odłożone ziemniaki i pokrojoną wędzonkę.

Porady

Zupa ta doskonale smakuje solo, a także z ciemnym pieczywem albo kleksem kwaśnej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować