Zupa krem z selera deluxe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.) ziemniaki, seler, cebulę - obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę
2.) w dużym garnku rozgrzać olej (nie za dużo) z dodatkiem masła ( kopiata łyżka stołowa)
3.) wsypać do garnka ziemniaki, seler, cebulę - smażyć 7-8 min cały czas mieszając, aby się nie przypaliło - płomień nie może być zbyt duży
4.) zalać zawartość garnka wodą do mniej więcej 2/3 powierzchni garnka
5.) gotować ok. 20 min, tak aby warzywa zmiękły
6.) zdjąć garnek z ognia, zmiksować zawartość garnka blenderem
7.) dodać kwaśną śmietanę (ilość zależy od upodobań)
8.) doprawić do smaku solą (nie za dużo) i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym - nie żałować ilości)
9.) boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na chrupko na suchej patelni - dodać do garnka z kremem
10.) pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, usmażyć na złoto na patelni na oleju z dodatkiem masła - wsypać do garnka z kremem
11.) krem rozlać do miseczek, udekorować kabanosem pokrojonym w centymetrowe kawałki i posypać posiekanym szczypiorkiem
12.) podawać ze świeżą bagietką posmarowaną masłem (opcjonalnie)
Komentarze