KREM Z KUKURYDZY I PAPRYKI

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Zupa jest pyszna i zdrowa. Ma oryginalny smak. Przygotowuję ją na rodzinny obiad, wszystkim bardzo smakuje.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 puszki kukurydzy
    • 1 cebula
    • 1 papryka czerwona
    • 3 szklanki bulionu z kurczaka
    • ½ szklanki śmietany 12%
    • 1 łyżka masła
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 15 dag sera rokpol
    • Sól, pieprz
    • listki szałwii lub melisy do dekoracji do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kukurydzy i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj (1/3 odłóż do dekoracji). Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku podduś na rozgrzanym maśle pokrojone warzywa razem z osączoną z zalewy kukurydzą (trochę kukurydzy zostaw do dekoracji) i słodką papryką. Wlej bulion i gotuj około 20 minut.
  • 2. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem, wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
  • 3. Gorącą zupę rozlej do talerzy. Posyp pokrojonym w kostkę serem. Udekoruj posiekana papryką, ziarnami kukurydzy i listkami szałwii lub melisy.
  • 4. Zupę można podać samą, z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować