Gdy zostało nam trochę rosołu, proponuję przyrządzić pyszny i zdrowy krem z kiszonych ogórków. Do jego przygotowania wykorzystałam też warzywa, które zazwyczaj zostają mi po gotowaniu rosołu, czyli pietruszkę i selera.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 gram kiszonych ogórków
100 ml wody z ogórków
900 ml rosołu
1 cebula
2-3 łyżki oleju rzepakowego
400 gram ziemniaków
1 mała marchewka (150 gram)
3 łyżki śmietany
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
1/4 ugotowanego selera
1 ugotowana pietruszka
sól i pieprz do smaku
Krem z kiszonych ogórków z pietruszką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.
Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Oprószamy solą i podsmażamy przez chwilę.
Zalewamy warzywa rosołem. Gotujemy przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy starte na tarce ogórki, wodę z ogórków oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Dodajemy również ugotowaną pietruszkę i selera. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Zdejmujemy zupę z palnika. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Blendujemy zupę na gładki krem.
Komentarze