Krem z kiszonych ogórków z pietruszką i selerem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy zostało nam trochę rosołu, proponuję przyrządzić pyszny i zdrowy krem z kiszonych ogórków. Do jego przygotowania wykorzystałam też warzywa, które zazwyczaj zostają mi po gotowaniu rosołu, czyli pietruszkę i selera.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 gram kiszonych ogórków
    100 ml wody z ogórków
    900 ml rosołu
    1 cebula
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    400 gram ziemniaków
    1 mała marchewka (150 gram)
    3 łyżki śmietany
    pół pęczka koperku
    pół pęczka natki pietruszki
    1/4 ugotowanego selera
    1 ugotowana pietruszka
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kiszonych ogórków z pietruszką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.

    Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Oprószamy solą i podsmażamy przez chwilę.

    Zalewamy warzywa rosołem. Gotujemy przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

    Dodajemy starte na tarce ogórki, wodę z ogórków oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Dodajemy również ugotowaną pietruszkę i selera. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

    Zdejmujemy zupę z palnika. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Blendujemy zupę na gładki krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować