Mocno kwaśny krem z kiszonych ogórków z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem pachnącego, świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnej w naszych domach zupy ogórkowej.
Krem z kiszonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszone ogórki pokroić w kostkę, a por w talarki. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
2.Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać por, marchew, pietruszkę, ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać bulion, dodać kurkumę, słodką paprykę i gotować do miękkości warzyw.
3.Po tym czasie dodać kiszone ogórki, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku jeżeli smak zupy tego wymaga.
4.Krem z kiszonych ogórków podawać z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Komentarze