Krem z czerwonych buraków z sokiem z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nigdy nie sądziłam, że to może tak wspaniale smakować - robiłam ją po raz pierwszy. A do tego ten intensywny kolor.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 60 dag buraków czerwonych
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    olej
    1 l bulionu warzywnego
    sok z połowy pomarańczy
    1/3 szkl. śmietany 30%

    sól
    pieprz
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z czerwonych buraków z sokiem z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować, zawinąć każdy w folię aluminiową. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 2. Po tym czasie odwinąć buraki, obrać, pokroić, na drobne kawałki.
  • 3. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • 4. Do cebuli dodać pokrojone buraki. Przyprawić tymiankiem. Chwilę podsmażyć. Podlać sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  • 5. Przełożyć do garnka, podlać bulionem. Gotować do miękkości.
  • 6. Zmiksować, przyprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką.

Porady

Do zupy w czasie gotowania można dodać jabłko pokrojone w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować