Zupa krem z czerwonych buraków i jabłek

4.99 (153 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki smaczny krem -zupę, z czerwonych buraczków i jabłek jadłam na wyśmienitym obiedzie. Dowiedziawszy się z czego tak doskonały smak, ugotowałam coś podobnego w domu. Wszystkim domownikom posmakowało , a więc polecam:)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg. upieczonych buraczków czerwonych
    2 dorodne jabłka
    sok z 1 cytryny
    ok. 2 szklanki bulionu mięsnego
    1 cebula
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    pokrojony w kostki ser feta-ok. 10 dag.
    pestki słonecznika do posypania
    zielenina wedle upodobania
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z czerwonych buraków i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa-krem z czerwonych buraków i jabłek 1. Na maśle szklę pokrojona w kostkę cebulę, dodaję obrane , pozbawione gniazd nasiennych , pokrojone jabłka, zalewam bulionem , gotuję ok. 10 minut, po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę buraczki, gotuję ok. 10 minut. Do całości dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, miksuję blenderem na gładki krem. Zupę-krem podaję z pokrojonym w kostkę serem, posypany pestkami słonecznika z zieleniną wedle upodobań.

Porady

Pieczone buraki przygotowałam, zawijając średnie buraki w folię aluminiową , piekąc w piekarniku w temperaturze 170 przez ok. godzinę dwadzieścia minut. Zbyt gęsty krem możemy rozrzedzić , dodając odrobinę bulionu. Ja lubię wyraźny smak tego kremu, po spróbowaniu, jeśli jest taka potrzeba dodaję więcej soku z cytryny, soli, pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować