Krem z cukinii na golonce indyczej podany z tuńczykiem i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i aksamitny krem z cukinii i pora, przygotowany na wywarze z warzyw i golonki indyczej, podany z płatkami migdałów, posiekaną natką pietruszki oraz tuńczykiem. Doprawiony aromatycznymi przyprawami.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 golonka z indyka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    1 cebula
    1 duży por
    400 gram ziemniaków
    700 gram cukinii
    2 puszki tuńczyka
    1 garść płatków migdałów
    1-2 łyżki masła
    1 pęczek natki pietruszki
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki tymianku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z cukinii na golonce indyczej podany z tuńczykiem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę zalewamy zimną wodą, solimy. Dodajemy obrane warzywa: marchew, pietruszkę, selera i cebulę, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez około godzinę, a następnie wyjmujemy z garnka mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez sito.

    Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone ziemniaki i cukinię. Posypujemy oregano, bazylią oraz tymiankiem, mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy litr wywaru i gotujemy przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

    Zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy gotowane pietruszki z wywaru i blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy krem z porcją odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekaną natką pietruszki oraz płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować