Krem z batatów i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuszczamy masło oraz oliwę, dodajemy pociętą w paski cebulę i szklimy. Ziemniaka obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, zalewamy go wodą (400 ml), dodajemy cebulę (odsączoną z tłuszczu), ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez 15 minut.
Cukinię dokładnie myjemy (nie obieramy ze skórki) i kroimy na drobną kostkę. Pokrojoną cukinię dodajemy do ugotowanych batatów, dolewamy pozostałą część wody (250 ml) i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy ser Mascarpone, sól oraz pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby doprawiamy.
Zupę wlewamy do talerzy, posypujemy ziarnami dyni oraz dodajemy kawałki upieczonego łososia.
Łososia oczyszczamy, z każdej strony posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, delikatnie smarujemy sosem balsamico. Na patelni rozpuszczamy masło oraz oliwę. Łososia smażymy przez około 3-4 minuty, następnie umieszczamy go w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni, włączona funkcja grill) na około 20 minut. Gdy ryba będzie już krucha, ale nie przesuszona, wyciągamy ją z piekarnika i urywamy kawałki, które dodajemy do zupy.
Komentarze