Propozycja na smakowity, lekko słodki krem z pietruszki korzeniowej z dodatkiem delikatnej trybuli. Całość podawana z puszystymi i mięciutkimi kuleczkami z ryżu jaśminowego.
60 min
Składniki:
- 1,2 litra bulionu
- 6 pietruszek korzeniowych
- 2 marchewki
- 1 duża cebula biała
- mały pęczek trybuli
- 5 łyżek gęstej śmietany
- listek laurowy
- szczypta ziela angielskiego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
KULECZKI JAŚMINOWE:
- 100 g ryżu jaśminowego
- 2 spore łyżki bułki tartej (u mnie bez glutenu)
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Krem pietruszkowy z kuleczkami jaśminowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki oraz pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Bulion zagotowujemy ze szczyptą ziela angielskiego oraz listkiem laurowym i dodajemy do niego pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości.
2.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy do gotujących się warzyw.
3.W międzyczasie przygotowujemy kuleczki jaśminowe. Namoczony w zimnej wodzie ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu dodajemy do niego łyżeczkę masła i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż masa zrobi się gęsta. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie studzimy. Następnie formujemy w dłoniach małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
4.Gdy warzywa będą już miękkie przelewamy zawartość garnka do miksera wolnostojącego i miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której dodajemy posiekaną trybulę oraz śmietanę - ponownie miksujemy. Powstały krem zagotowujemy, doprawiając go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Krem pietruszkowy podajemy z ciepłymi kuleczkami jaśminowymi i świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)
Komentarze