Sos pietruszkowy

4.5 (177 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Delikatny, sycący... wspaniały dodatek do pieczonej karkówki

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka wywaru z warzyw
    2 ugotowane pietruszki (korzeń)
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    odrobina gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pietruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, dolewamy bulion, zblendowany korzeń pietruszki , dalej mieszając zagotowujemy. Następnie łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ew. gałka muszkatołowa i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pietruszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować