Krem maślany - bardzo łatwy, bardzo gładki, bardzo błyszczący i bardzo pyszny - idealny do dekorowania tortów

4.49 (142 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie mam wiele czasu na pieczenie i dekorowanie ciast, ale jak już się za to biorę to efektem końcowym musi być wielkie WOW. Dlatego do dekoracji używam niezawodnego kremu maślanego, do którego wykonania potrzebne są tylko 4 składniki, które znajdują się w każdym domu: mleko, cukier, masło i wanilia. Krem, ten charakteryzuje się tym, że jest: bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo gładki, bardzo kremowy i pyszny. Co najważniejsze idealny jest do tworzenia dekoracji tortów.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Poniższe proporcje wystarczą na obłożenie oraz dekorację tortu o średnicy 30 cm:
    450 ml mleka
    675 g białego cukru (drobny)
    1,2 kg masła
    25 ml dobrej jakości ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Krem

Krem maślany - bardzo łatwy, bardzo gładki, bardzo błyszczący i bardzo pyszny - idealny do dekorowania tortów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem 1. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki na krem miały pokojową temperaturę - idealna jest 20-25 stopni C.
  • 2. Cukier należy wsypać do mleka i mieszać około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • 3. Masło należy ubijać mikserem ręcznym lub lepiej robotem planetarnym do puszystości.
    Następnie do mleka dodaj ekstrakt waniliowy i powoli wlewaj do masła. Podczas ubijania krem będzie przechodził przez 3 fazy najpierw jego konsystencja będzie niejednolita, następnie zmieni się w kremową, ale cały czas będzie miała odcień żółty, a na koniec stanie się puszysta, bardzo, biała lekka i jedwabista. Krem należy ubijać na wysokich obrotach przez około 10-12 minut.
  • 4. Aby przetestować krem ​​maślany czy jest już gotowy należy sprawdzić jego kolor i konsystencję oraz smak. Barwa powinna być jasna jak kość słoniowa, jedwabista, z błyszczącym satynowym połyskiem, a smak powinien być lekki i kremowy przypominający bitą śmietanę. Jeśli kolor jest matowy, dosyć żółty lub smakuje jak masło, należy jeszcze ubijać.

Porady

Krem ​​maślany można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować