Krem maślany - bardzo łatwy, bardzo gładki, bardzo błyszczący i bardzo pyszny - idealny do dekorowania tortów

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nie mam wiele czasu na pieczenie i dekorowanie ciast, ale jak już się za to biorę to efektem końcowym musi być wielkie WOW. Dlatego do dekoracji używam niezawodnego kremu maślanego, do którego wykonania potrzebne są tylko 4 składniki, które znajdują się w każdym domu: mleko, cukier, masło i wanilia. Krem, ten charakteryzuje się tym, że jest: bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo gładki, bardzo kremowy i pyszny. Co najważniejsze idealny jest do tworzenia dekoracji tortów.

Kasja1986
  • 60 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

Poniższe proporcje wystarczą na obłożenie oraz dekorację tortu o średnicy 30 cm:
450 ml mleka
675 g białego cukru (drobny)
1,2 kg masła
25 ml dobrej jakości ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Krem maślany - bardzo łatwy, bardzo gładki, bardzo błyszczący i bardzo pyszny - idealny do dekorowania tortów

  • krem1. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki na krem miały pokojową temperaturę - idealna jest 20-25 stopni C.
  • 2. Cukier należy wsypać do mleka i mieszać około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • 3. Masło należy ubijać mikserem ręcznym lub lepiej robotem planetarnym do puszystości.
    Następnie do mleka dodaj ekstrakt waniliowy i powoli wlewaj do masła. Podczas ubijania krem będzie przechodził przez 3 fazy najpierw jego konsystencja będzie niejednolita, następnie zmieni się w kremową, ale cały czas będzie miała odcień żółty, a na koniec stanie się puszysta, bardzo, biała lekka i jedwabista. Krem należy ubijać na wysokich obrotach przez około 10-12 minut.
  • 4. Aby przetestować krem ​​maślany czy jest już gotowy należy sprawdzić jego kolor i konsystencję oraz smak. Barwa powinna być jasna jak kość słoniowa, jedwabista, z błyszczącym satynowym połyskiem, a smak powinien być lekki i kremowy przypominający bitą śmietanę. Jeśli kolor jest matowy, dosyć żółty lub smakuje jak masło, należy jeszcze ubijać.

Porady

Krem ​​maślany można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krem maślany

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

Dodane przez: Di bloguje

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

Z takiego kremu można przygotować...

lukier

Dodane przez: Kasia84

Lukier do piernika, makowca i nie tylko

Zawsze jak próbowałam robić lukier...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: Fiołkowa kuchnia Małgorzaty

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki...

Z takiego kremu można przygotować...

Domowy krem krówkowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem krówkowy

Już nie pamiętam kiedy robiłam...

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jest też lekki i bardzo delikatny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE