Bardzo proste ptysie

4.47 (146 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo łatwy przepis na ciasto ptysiowe. Wspaniała uczta dla dzieci oraz wszystkich smakoszy słodkich przyjemności. Idealne na długie i nudne jesienne wieczory.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    1 szkl. wody
    125 g masła lub margaryny
    1 szkl. mąki
    4 jaja

    Bita śmietana (można również użyć gotowej np. w sprayu):
    opakowania śmietanki 30% do deserów
    cukier wanilinowy
    cukier

Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Bardzo proste ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z tłuszczem zagotować w rondelku.
  • 2. Do gotującego się roztworu wsypać mąkę energicznie mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gotowe ciasto ma szklisty kolor i ładnie odchodzi od ścianek naczynia.
  • 3. Tak przygotowane ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Zimne ciasto zmiksować z jajkami na jednolitą masę.
  • 5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  • 6. Na wysmarowaną masłem blachę wyciskać porcje ciasta w sporych odstępach.
  • 7. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 min. Najlepiej nie otwierając drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
  • 8. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek, należy je przekroić wzdłuż i nadziać przygotowaną wcześniej bitą śmietaną.

Porady

Jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego możesz także nakładać porcje ciasta łyżką, wówczas jednak ptysie nie będą tak efektowne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować