Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Usunąć pianę. Seler, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać razem z wegetą i zielem angielskim do mięsa. Gotować wszystko razem ok. 10 minut. Następnie obrać dynię, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować tak długo, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Mięso wyjąć z wywaru. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać do zupy, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Gotową zupę zmiksować na gładką masę. Potem dodać gałkę muszkatołową i łyżeczkę drobniutko startej obranej pigwy. Wszystko zmiksować. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupę przelać do talerzy i podawać ze słonecznikiem. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać odrobinę śmietanki.
Komentarze