Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą

0 (0 ocen)

Typowa, jesienna zupa. Zamiast soku z cytryny dodałam drobniutko startą pigwę.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
    2 udka lub porcja rosołowa
    1 marchewka
    1/2 selera
    3-4 ziemniaki
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka wegety
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pigwa
    3 łyżki słonecznika
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i dynią 1. Mięso umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Usunąć pianę. Seler, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać razem z wegetą i zielem angielskim do mięsa. Gotować wszystko razem ok. 10 minut. Następnie obrać dynię, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować tak długo, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Mięso wyjąć z wywaru. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać do zupy, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Gotową zupę zmiksować na gładką masę. Potem dodać gałkę muszkatołową i łyżeczkę drobniutko startej obranej pigwy. Wszystko zmiksować. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupę przelać do talerzy i podawać ze słonecznikiem. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać odrobinę śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pigwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować