Zapraszam na mój 900-tny przepis, dzisiaj pora na coś zdrowego i słodkiego:)Jedna rada- dobrze opłuczcie kaszę pod bieżącą wodą i przelejcie wrzątkiem zanim ugotujecie kaszę, w przeciwnym razie będzie gorzka.
Składniki:
50 g kaszy jaglanej (suchej kaszy)
400 ml wody
Szczypta soli
50 g suszonych daktyli
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka stevii/cukier brzozowy lub cukier puder
Owoce do dekoracji
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki przełożyć daktyle, zalać taką ilością wody aby je przykryła i zostawić do namoczenia.
2.Do rondelka wlać 200 ml wody, delikatnie posolić i zagotować. Dodać kaszę i gotować ją do miękkości. Ostudzić. Przełożyć do blendera.Wlać 50 ml wody i zmiksować.
3.Następnie dodać odsączone daktyle i 150 ml i znów dokładnie zblendować.
4.Na koniec dodać kakao i stevię, po raz ostatni zmiksować. Przelać do pucharków lub szklanek, udekorować dowolnymi owocami. Krem podawać na ciepło lub schłodzony.
Komentarze