Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Pyszny i zdrowy krem czekoladowy, a przy tym idealny dla osób na "diecie bez ...." (bez cukru, glutenu, mleka i innych). To ja mam tą dietę, ale to mój mąż zajada się tym kremem :) Deser, który można też wykorzystać do naleśników, ciasta i kanapek.

Składniki:

  • 1) 100 g daktyli
    2) kubek ugotowanej kaszy jaglanej
    3) 3 łyżki kakao
    4) 2 łyżki oleju kokosowego
    5) trochę wody lub mleka ryżowego (ok. 1-2 łyżki w zupełności wystarczy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem czekoladowy

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Olej kokosowy lekko podgrzewamy.
    2. Daktyle rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
    3. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kakao, roztopiony olej kokosowy i trochę wody (mleka ryżowego). Wszystko razem ponownie blendujemy na gładką masę.
    4. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z rozdrobnionymi orzechami, wiórkami kokosowymi, listkiem mięty do dekoracji.

Porady

1) Przed rozdrobnieniem daktyle warto namoczyć w wodzie przez godzinę. 2) Słodkość kremu zależy od ilości daktyli, jeśli chcemy by był słodszy dodajemy więcej daktyli i trochę syropu klonowego. 3) Można tworzyć różne wariacje tego kremu dodając np. zmielone orzechy, migdały, chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kakao Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować