Delikatny i puszysty mus czekoladowy na bazie kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady. Wykwinty deser podany w pucharkach wspaniale będzie się komponował z dodatkiem świeżych owoców i listków mięty lub tartej czekolady.
2 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2-4 porcje
kasza jaglana 100 g, woda do gotowania
daktyle suszone bez pestek 10-14
mleko roślinne 400-500 ml
gorzka czekolada minimum 60% kakao 200 g
gorzkie kakao 1 łyżeczka
wiórki czekoladowe lub świeże owoce
Mus czekoladowy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na parę minut. Po upływie około 5-10 minut kiedy daktyle zmiękną, odcedzamy je na sitku. Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Jeszcze ciepłą przekładamy do szklanego kielicha blendera i miksujemy z zimnym mlekiem przez 2-3 minuty ( początkowo dodajemy 400 ml mleka, natomiast resztą rozrzedzamy masę do uzyskania pożądanej konsystencji musu, ja dodałam około 450 ml).
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i partiami dodajemy do kielicha wraz z daktylami i kakao. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiego i aksamitnego kremu. Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch pucharków owijamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.
Smacznego.
Komentarze