Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

4.51 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatny i puszysty mus czekoladowy na bazie kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady. Wykwinty deser podany w pucharkach wspaniale będzie się komponował z dodatkiem świeżych owoców i listków mięty lub tartej czekolady.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2-4 porcje

    kasza jaglana 100 g, woda do gotowania
    daktyle suszone bez pestek 10-14
    mleko roślinne 400-500 ml
    gorzka czekolada minimum 60% kakao 200 g
    gorzkie kakao 1 łyżeczka
    wiórki czekoladowe lub świeże owoce
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Mus czekoladowy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na parę minut. Po upływie około 5-10 minut kiedy daktyle zmiękną, odcedzamy je na sitku. Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Jeszcze ciepłą przekładamy do szklanego kielicha blendera i miksujemy z zimnym mlekiem przez 2-3 minuty ( początkowo dodajemy 400 ml mleka, natomiast resztą rozrzedzamy masę do uzyskania pożądanej konsystencji musu, ja dodałam około 450 ml).
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i partiami dodajemy do kielicha wraz z daktylami i kakao. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiego i aksamitnego kremu. Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch pucharków owijamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować