Wzburzona fala

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Ciasto szybkie i pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g margaryny w temp. pokojowej
    2 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 jajo

    Kulki serowe:
    200 g twarogu połtłustego
    2 żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    7-9 łyżek wiórków kokosowych
    1 łyżka masła

    Krem:
    2 budynie smietankowe na 0,5 l mleka
    3 szkl. mleka
    3/4 szkl cukru
    300 g margaryny

    starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Kulki

Wzburzona fala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od przygotowania kulek serowych.

    Kulki serowe:
    Twaróg utrzeć z cukrem, kokosem, masłem i żółtkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać wiórków.. Z powstałej masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki ułożyć na talerzu i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
  • 2. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (40% i 60%). Do mniejszej dodać kakao i 2 łyżki mleka.
  • 3. Formę 30x25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Łyżką rozsmarować jasne ciasto. Na jasnym cieście rozsmarować ciemne ciasto. Kulki wyjąć z zamrażarki i rozłożyć je równomiernie na cieście, lekko wciskając. Ciasto piec ok 35-40 min w 180 st. C.
    Ostudzić.
  • 4. Krem:
    Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń.Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem rozsmarować na cieście. Posypać startą czekoladą.
    Schłodzić w lodowce.

Porady

Przepraszam za nienajlepszej jakości zdjęcia...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować