Wzburzona fala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od przygotowania kulek serowych.
Kulki serowe:
Twaróg utrzeć z cukrem, kokosem, masłem i żółtkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać wiórków.. Z powstałej masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki ułożyć na talerzu i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
2.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (40% i 60%). Do mniejszej dodać kakao i 2 łyżki mleka.
3.Formę 30x25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Łyżką rozsmarować jasne ciasto. Na jasnym cieście rozsmarować ciemne ciasto. Kulki wyjąć z zamrażarki i rozłożyć je równomiernie na cieście, lekko wciskając. Ciasto piec ok 35-40 min w 180 st. C.
Ostudzić.
4.Krem:
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń.Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem rozsmarować na cieście. Posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodowce.
Komentarze